Αλλαγή συμβολαίου σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα ανακοίνωσε η Gazprom, προκειμένου να πληρώνεται σε ρούβλια και γουάν, καθώς το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά».

Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου, η Gazprom, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πρόσθετη συμφωνία στην υπάρχουσα σύμβασή του με την China National Petroleum Corp. Η πληρωμή θα γίνει 50% σε ρούβλια και 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει τα σχέδια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: Η Gazprom τρολάρει την Ευρώπη: «Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τους κύριους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώσουν για το αέριό τους σε ρούβλια νωρίτερα φέτος, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και ευρώ, λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και με την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Αλλά αρχικά μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου θα πληρωθεί σε ρωσικό νόμισμα, με το υπόλοιπο σε δολάρια και ευρώ, είπε η πηγή.

Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Σύμβαση 400 δισ. δολ

Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, η οποία υπογράφηκε το 2019, εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 30ετούς ζωής της. Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και πρόκειται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.