Την παραδοχή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή, παρά για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι πλήρως κοστολογημένα. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, και ειδικότερα σε εκείνη του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν έδωσε εντολή παρακολούθησης για κανέναν, “δεν έχει να δώσει εξηγήσεις σε κανέναν”.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε αφορούσε την κριτική για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε χθες στην ομιλία του. Απάντησε ότι είναι κοστολογημένα, δεν απέχουν πολύ από όσα εξήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά διαφέρει το μοντέλο, ο τρόπος. Ο κ.Μητσοτάκης παίρνει από τη μεσαία τάξη προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια. Οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε 50 δισ. από την έναρξη της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εμείς διαχειριστήκαμε δυστυχώς χρεοκοπία και αφήσαμε 27 δισ. χάρη στα οποία η χώρα είναι έξω από το νερό. Τα λεφτά πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Αν δεν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα θαρραλέων επιλογών, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; 

Για τις υποκλοπές και το αίτημα σύγκλησης της επιτροπής θεσμών και της κλήσης μαρτύρων στην Εξεταστική, γιατί δεν έχει πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας;  Οι υποκλοπές κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία. Πρόκειται για αντιδημοκρατική εκτροπή. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό. Ο κ.Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που παραδέχθηκε την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού και δημοσιογράφου (έχουμε και την περίπτωση του πρώην υπουργού του κ.Σπίρτζη), δεν είναι δυνατό μετά από όλα αυτά να δίνει την πολιτική ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατό να δέχεται τη συνευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή. Θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, την παραίτηση του κ.Μητσοτάκη. Εχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές έχοντας απέναντί μου τον κ.Μητσοτάκη. Δεν θέλω να ταυτίσω το κόμμα της ΝΔ με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες και συμπεριφορές. Για την ΠτΔ: Δεν έχω να της θέσω θέμα, τα θέματα τα βάζει η ίδια η ζωή. Τι να ζητήσω; Να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Περιμένω από εκείνη σαφή, δημόσια, τοποθέτηση, τουλάχιστον όσον αφορά την επίκληση του απορρήτου, που εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατίας και δημοκρατικής ευθύνης. 

Σε ερώτηση για όσα κατέθεσε ο Γιάννης Ρουμπάτης και την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, υπάρχει διαφορά στην “αριστερή” και τη “δεξιά” παρακολούθηση: Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα ορίζει το γράμμα του νόμου. Ηταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.  Κρίθηκε αναγκαίο να παρακολουθηθούν στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή για παρακολούθηση του κ,Πιτσιόρλα. Δεν προέταξα το κομματικό, αλλά το δημόσιο συμφέρον. Ζήτησα μόνο να ενημερωθώ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο για τα στελέχη αυτά. Είχαμε κακιά συνήθεια όταν κυβερνούσαμε, να μην καταστρέφουμε φακέλους, να αποστέλουμε το υλικό στη δικαιοσύνη, είχε το υλικό έξι χρόνια τώρα. Στο δικαστήριο για την υπόθεση αυτή οδηγούνται επτά πρόσωπα. Λέει ότι ορθώς δεν ενημερώθηκα. Είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ενημερωνόταν ο κ.Μητσοτάκης από τον κ.Ρουμπάτη, το κράτος είχε συνέχεια, δεν αρνήθηκε να ενημερώσει ή να παραδώσει ο κ.Ρουμπάτης. Κάθισε και για ένα μήνα ως διοικητής και παρέδωσε τους φακέλους στον κ.Μητσοτάκη. Ηταν γνωστά όλα αυτά, η υπόθεση έχει δημοσιοποιηθεί από το 2020. Να μη δημιουργούν όρους συμψηφισμού. Οσο το κάνουν, τόσο επιβεβαιώνουν την ενοχή τους για όσα συμβαίνουν σήμερα.

Στην ερώτηση του Σκάι και του Αντώνη Αντζολέτου και την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, που ζήτησε εξηγήσεις από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Για σκεφτείτε, τι θα λέγατε αν τότε παρενέβαινα προκειμένου να αποκλειστούν από την έρευνα κυβερνητικά στελέχη επειδή είναι φίλοι μου; Επραξα αυτό που έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός στη θέση μου.  Εξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει, επτά πάνε στο εδώλιο, ορθώς ερευνήθηκε η υπόθεση, δεν ήταν αόριστος εθνικός λόγος, ήταν συγκεκριμένη υπόθεση. Τόσο ο κ.Ρουμπάτης, όσο και ο κ.Δραβίλας κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή. Ο κ.Δεμίρης και ο κ.Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό; 

Στα θέματα της οικονομίας. Οι πολίτες ακούν υποσχέσεις που μένουν κενό γράμμα, ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι τα μέτρα για τη μεσαία τάξη θα εφαρμοσθούν, γιατί να τον εμπιστευτεί η μεσαία τάξη, μήπως πέσει η κυβέρνηση σε τοίχος από τις Βρυξέλλες ή άλλους θεσμούς; Ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι η μεσαία τάξη ήταν την περίοδο των μνημονίων ο εύκολος στόχος. Είδε να έχει τεράστιες απώλειες, είχε αύξηση εισοδήματος την περίοδο τη δική μας. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. δεν ήταν επιλογή μας. Ξεχνάτε τι τραβούσαμε για να κλείσουν οι αξιολογήσεις; Παλεύαμε και άλλοι έλεγαν Γερούν- γερά; Το καταφέραμε εμείς, ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε καθαρό διάδρομο, αφήσαμε 37 δισ. στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί έπρεπε να φέρουμε σε πέρας τον εθνικό στόχο, που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Ο κ.Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδατε τι επεφύλασσε στην πορεία στη μεσαία τάξη. Το σχέδιό του ήταν να εξυπηρετήσει μια ολιγαρχία. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα που στόχο έχει να επιφέρει αναδιάταξη των πόρων του ταμείου ανάκαμψης -κοντά τα 80 δισ. ευρώ με το ΕΣΠΑ. 

Σε νέα ερώτηση για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα άλλοι επτά πολιτικοί ήταν υπό παρακολούθηση, τα αρχεία για Ανδρουλάκη έχουν καταστραφεί, σας ενημέρωσε εσάς ποτέ για κάτι ο κ.Κοντολέων; Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη θαφτεί αυτή η υπόθεση;  Με τον κ.Κοντολέοντα είχα μόνο μια εθιμοτυπική συνάντηση και μετά την προειδοποίησή μου ότι επελέγη ένας άνθρωπος που δεν πληροί τα κριτήρια και άλλαξε ο νόμος για να πάει. Ήρθε στο γραφείο μου στη Βουλή, για μισή ώρα, έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση και υπήρχαν θέματα που αφορούσαν την εθνική μας ασφάλεια. Δεν έχω αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Παρωδία η εξεταστική, με πλειοψηφία της ΝΔ, δεν καλούνται μάρτυρες, διακόπτουν σε κρίσιμες στιγμές, δημιουργούν εντάσεις, είναι εξευτελισμός της διαδικασίας. Το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη -είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν το λογισμικό στις συνεδριάσεις, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με μένα, είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα, και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα και εδώ λειτουργούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Εμείς αυτή την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι. Και στο Ευρωκοινοβούλιο και όπου μπορούμε θα παλέψουμε για να μη μείνει η υπόθεση αυτή στο σκοτάδι. ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια, αλλά πιθανότατα όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Όσο δεν μας λένε την αιτία για την οποία παρακολουθούσαν πολιτικά στελέχη, όσο επικαλούνται απροσδιόριστο εθνικό λόγο, επιβεβαιώνουν την υποψία ότι αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με την υποψία ότι ένας πολιτικός αρχηγός είναι “πράκτορας” και διάφορα τέτοια. Η αλήθεια θα βγει στο φως.

Πώς θα επανακρατικοποιήσετε τη ΔΕΗ, τι θα κάνετε με το χρηματιστήριο ενέργειας, θα πάτε κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Ενα χρόνο πριν είχα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο κ.Μητσοτάκης απέκρυψε, δεν είπε ούτε μια κουβέντα, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γιατί έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Εγιναν αξιόποινες πράξεις. Δεσμευόμαστε ότι το πάρτι θα τελειώσει. Η ΔΕΗ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο. Δείτε τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Ποιές είναι οι παρωχημένες λογικές; Οι χώρες επιστρέφουν σε κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας. Το έκανε πρώτος ο Μακρόν πριν από ενάμισι χρόνο. Δεν υπάρχουν ταμπού. Το χρηματιστήριο ενέργειας, η λειτουργία του προσδιορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η εποπτεία της λειτουργίας όμως, τα ρυθμιστικά εργαλεία ελέγχου και παρέμβασης αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης, δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Σε όλες τις χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά, διμερή συμβόλαια, εδώ δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, που είναι εύκολο να γίνουν συνθήκες εναρμονισμένων πρακτικών και αυτό συμβαίνει. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος. Υπάρχει η δυνατότητα ρυθμιστικής παρέμβασης. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου όπως έκανε η Ισπανία. 

Για τα περί “τερατογένεσης” και αν μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα: Ο κ.Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ξανά ο ίδιος στην εξουσία. Και μιας και το θεωρεί τερατογένεση να πάει στην επόμενη σύνοδο κορυφής και να τους πει ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. Τι είναι ποιο δημοκρατικό; Η πλατιά συναίνεση ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο της δημοκρατικής νομιμοποίησης;. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή, να έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Ετσι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν θα μπορέσω να συνεργαστώ με κόμματα που έχω πολιτικές διαφορές; Προφανώς. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων, Υπάρχει μόνο μία εκδοχή, να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ.Μητσοτάκης θα έχει αυτός την πρώτη εντολή, θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει αυτός μια κυβέρνηση, με τον κ.Βελόπουλο, δεν ξέρω.

Οι δημοσκοπήσεις, από τις αρχές του 2016, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πίσω από τη ΝΔ. Πώς εξηγείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετατραπεί σε πόλο που να κεφαλαιοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης; Με ειλικρίνεια λέω ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. λαμβάνω υπόψιν τα στοιχεία, τις τάσεις, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη, όπως και η πλειοψηφία του λαού. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να κάνει ενδεχομένως, όχι με δόλο, αλλά με συστημικό πρόβλημα των δημοσκοπήσεων. Το 2019 έλεγαν θα παίρναμε 25-26% και πήρε 32%. Οι δημοσκοπήσεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Σε ορισμένες δεν είναι “φωτογραφία της στιγμής”, αλλά πλαστογραφία της στιγμής. 

Για το στεγαστικό πρόγραμμα: Αυτό που εξήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης είναι πολυδάπανο πρόγραμμα για το όφελος που θα αποφέρει. Δεν είναι λύση να μεταφέρει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις μικρότερες ηλικίες. Δεν λέει τίποτα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, αυτή τη μάστιγα. Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο οικοδομικά τετράγωνα να περάσουν στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή, τα νέα ζευγάρια; Στον αντίποδα καταθέτουμε σχέδιο που περιλαμβάνει διπλασιασμό επιδότησης ενοικίου, παρέμβαση στο airbnb, βάζοντας όριο, ώστε να μπορούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και η Τράπεζα στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε με αναξιοποίητη περιουσία του Δημοσίου, αλλά και παροχή κινήτρων σε ιδιώτες να δώσουν ακίνητα. 

Για τις κλήσεις μαρτύρων στην Εξεταστική. Τι πραγματικά περιμένει από την επιτροπή, θα προχωρήσει αν είναι κυβέρνηση σε προανακριτική επιτροπή; Οι ποινικές ευθύνες αφορούν και τον πρωθυπουργό, τον κ.Μητσοτάκη;  Δεν περιμένω τίποτα από την εξεταστική, παρά μόνο να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή, μετά τις εκλογές. Τελικά, ο πρωθυπουργός αυτός δεν είχε ιδέα, τίποτα δεν γνώριζε. Όλα τα γνώριζαν ο ανιψιός του και ο κ.Κοντολέων. Θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο η αλήθεια να λάμψει και να αποδοθούν ευθύνες.

Για τον εκλογικό νόμο και την πρόκληση Μητσοτάκη να συνεναίνει ο κ.Τσίπρας στην αλλαγή του: Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι “κωλοτούμπας”, αλλά θέλει να είμαστε να οι δύο “κωλοτουμπες”, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα, επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο, ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Για μας είναι πάγια θέση αξιών, για την ισοτιμία της ψήφου. Δεν θα λειτουργήσω με πρόσχημα το πρόσκαιρο κομματικό συμβέρον. 

Δεν περιμένω απολύτως τίποτα, απλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πόσο πιο βαθιά μπορεί να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς τί περιμένει από αυτή την Εξεταστική εφόσον δεν καλούνται βασικά πρόσωπα. Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, είπε, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον μηχανισμό τιμαριθμικής προσαρμογής σε ετήσια βάση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που συρρικνώνει το εισόδημα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πρέπει με μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και να ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα. Τόνισε ότι η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε είναι στοχευμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές προοπτικές και νοοτροπίες», «τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε συναυλία στο ΑΠΘ την Παρασκευή, ενώ προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». Σημείωσε ότι το όπλο που έχουν οι νέοι είναι η άποψη τους και η ψήφος τους, προσθέτοντας ότι καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης».

Σε ερώτηση για το σχέδιο που περιέγραψε στην ομιλία του για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια επειδή ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει με δισ. ευρώ στήριξής τους, τονίζοντας ότι σε καμία οικονομική επιστήμη δεν μπορεί αυτός που βάζει χρήματα να μην έχει κανένα δικαίωμα. «Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλους στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο ντηλ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά η ΔΕΗ. Τώρα πάμε για ένα τέταρτο και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα μου είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όσο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν επενδυτές λόγω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ είπε: «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει επειδή μία κυβέρνηση βάζει κανόνες. Τώρα οι αετονύχηδες μπορεί να φύγουν αλλά δεν θέλουμε αυτούς. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές. Στην Γαλλία και στην Γερμανία που έκαναν κρατικοποιήσεις θα φύγουν οι επενδυτές;».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές είπε: «Στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης στην βάση προγραμματικής σύγκλισης. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την δυνατότητα για μία κυβέρνηση μακράς πνοής επί τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αν προκύψουν άλλα δεδομένα από τις εκλογές θα τα εξετάσουμε. Η νέα μεγάλη αλλαγή όμως θα είναι η συνεργασία που θα προκύψει την επομένη των εκλογών».

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση. Ο στόχος μας όμως είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

Για τους συνταξιούχους είπε: «Μετά την μεσαία τάξη η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν στους συνταξιούχους. Ήταν η κατηγορία που είχε αποδεχθεί το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που είχαν γίνει στην περίοδο Σαμαρά, μέσα από την προπαγάνδα. Πίστεψε ότι με την κυβέρνηση ΝΔ θα δει καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών. Και τι είδε; Ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα στο τέλος του χρόνου και είχαμε και την μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου τάξανε ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και τελικά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν οι υψηλότερες συντάξεις και επιπλέον, για τις προσφυγές τους είπε ψέματα σαν κοινός απατεώνας. Εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας πετάξουμε στον δρόμο. Γι’ αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσο για τις αυξήσεις που τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι αυξήσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις απειλές Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

‘Ασκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει “γιοκ” στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει “γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

«Είμαστε με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις». «Θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της ΕΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Ευρώπη θα είναι μεγάλος ηττημένος. «Δεν χάνει οικονομικά ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», «η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση και υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής, ηγεσίας, ενόρασης». Υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο ψυχρό πόλεμο με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ότι η ΕΕ οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;», είπε για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί. Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας, η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να λάβει χώρα αν η λαϊκή ετυμηγορία την ευλογήσει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης». «Ξεκαθαρίζω, αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική», τόνισε. Σχολίασε ότι «μπορεί να υπάρχουν σενάρια, όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση». «Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πιθανούς εταίρους μας, να μη συμβάλουν σε προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές;», σχολίασε.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

«Θα έλεγα να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί απ’ όσα συνέβησαν στη βόρεια Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης των διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Εξέφρασε την αίσθησή του ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι η χώρα μας δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στο εσωτερικό της. «Σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει κι έναν πανικό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό.  

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία ‘Μακεδονία’. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το κόστος κάλυψης των λειτουργιών τους. Είναι κρίσιμο, είπε, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των δήμων. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακές κοινότητες, που έχει παγώσει η κυβέρνηση.  

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου».  
 
Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον ‘φτωχοδιάβολο’ που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».  

Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος 4ετίας των δημοσίων δαπανών για τα ΑΕΙ και του διπλασιασμού των καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση των χθεσινών εξαγγελιών του μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι όποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, να γίνουν ψυκτικοί», σχολίασε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικά διαφορετική αντίληψη με εκείνη της ΝΔ για την παιδεία και το ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα από όποια θέση κι αν κατέχει, είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε. Και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερο σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που καταθέτει», είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο ερώτημα πώς κρίνει τη στάση του ίδιου, αλλά και του κ. Αλιβιζάτου, με αφορμή τις τοποθετήσεις τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν θα τους αξιοποιούσε πολιτικά. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτές που θα περίμενε κανείς να ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα. Συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό του πιστώνεται θετικά «αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις θέσεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα». «Τουλάχιστον δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «το ίδιο θα πω και για τον κ. Αλιβιζάτο που πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι κρίσιμο με ποια στρατηγική πορεύονται οι πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, πάντα όμως εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται στο πλαίσιο των αξιών του χώρου που εκφράζει κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξουν πέρα απ’ τις όποιες φιλοδοξίες και επιλογές που αφορούν πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο ανησυχεί από την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες και αν ανησυχεί ότι κι εδώ μπορεί να ξανασηκώσει κεφάλι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανησυχία. Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι οι παράγοντες που θρέφουν το αυγό του φιδιού είναι οι αδιέξοδες πολιτικές, νεοφιλελεύθερες, που διευρύνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα η αδυναμία της ευρύτερης αριστεράς να δώσει απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο και να εκφράσει τις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μιλώντας εν συνεχεία για τη χώρα μας υποστήριξε πως αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ η ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική όλη την περίοδο της κρίσης και σήμερα.

Ερωτηθείς για το πώς ορίζει τη μεσαία τάξη απάντησε: «Είναι άλλος ο αυστηρά οικονομικός ορισμός και άλλο αυτό που αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Πάντως ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών ανήκει στην μεσαία τάξη. Και εμείς προτείναμε μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών και την ενίσχυσή τους».

Σε ερώτηση για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια απάντησε: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Για το αν συμφωνεί με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, είπε: «Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό και ψηφίσαμε κάποιες από τις αγορές, όπως τα πρώτα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ενώ είμαστε επικριτικοί στα υπόλοιπα. Επίσης είμαστε επικριτικοί στο ότι η κυβέρνηση κάνει εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Θα δώσουμε 14 δισ. για εξοπλισμούς και ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική βιομηχανία. Το θεωρώ αδιανόητο. Η κριτική μας έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μονόπλευρα στην ενίσχυση των εξοπλισμών και ο δεύτερος ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους εξοπλισμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη ελληνική βιομηχανία. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες».

Σε ερώτηση για το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας που έβαλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος, δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια. Όμως μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, σηκώνω το γάντι και δέχομαι να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα».

Αυτό που βιώνουμε ως κίνδυνο είναι να μείνουν τα χωράφια χέρσα και να μειωθούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για το πώς μπορεί να επανεκκινήσει η μηχανή της αγροτικής παραγωγής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε επαναφορά της μη καταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και ουσιαστική επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικροπιστώσεις, νέο μοντέλο αγρότη που θα είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες, έμφαση στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων και της σύνδεσης στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν, αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους της παραγωγής.

Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση που κερδίσει στις εκλογές, θα αλλάξει εκ νέου το σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου παρότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει με βάση τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εντάξει δεν θα γίνει το Γεφύρι της ‘Αρτας το Μετρό. Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και θέλω να είμαι ειλικρινής, από τη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση το να το πάμε εμείς στο ‘28 για να πούμε ‘φταίνε οι προηγούμενοι’ δεν έχει νόημα».

Υποστήριξε ότι «οι επιλογές που έγιναν ήταν καταστροφικές και για την πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά». Σημείωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αξιοποιηθούν τα αρχαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά νομίζω -και γι’ αυτό μίλησα για έγκλημα- ότι αυτές οι επιλογές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιλογές που δεν μπορούν ν’ αλλάξουν πλέον». «Θα το φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς το κόστος, θα ζήσετε για μια 5ετία με πολύ βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το Μετρό και να σταματήσει το δημόσιο να πληρώνει στους εργολάβους πέναλτι».

Πηγή: skai.gr