Αν πάθει ζημιά η καρδιά του αντιδραστήρα, τότε «θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης, ξεκάθαρα, συνέπειες πέραν των συνόρων».

Ένα πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που τώρα τελεί υπό ρωσική κατοχή, κινδυνεύει να πλήξει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας της Ουκρανίας .

Όπως αναφέρει ο Όλεγκ Κορικόφ, προσωρινός επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας, αν πάθει ζημιά η καρδιά του αντιδραστήρα, τότε «θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης, ξεκάθαρα, συνέπειες πέραν των συνόρων».

O ίδιος ανέφερε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο, ότι η Ουκρανία αξιολογεί την επιλογή της διακοπής λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, γεγονός που θα έπληττε περαιτέρω την Ουκρανία, που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω των ελλείψεων σε ενέργεια και την εμπόλεμη κατάσταση.

  • Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Επειγόντως» ζώνη πυρηνικής ασφάλειας στη Ζαπορίζια – Το πολυαναμενόμενο πόρισμα ΔΟΑΕ

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην νότια Ουκρανία, έχει αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο και κινδυνεύει να βρεθεί σε μία κατάσταση κατά την οποία τα συστήματα ασφαλείας θα τροφοδοτούνται από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ.

Το χειρότερο σενάριο

«Ομως, σε καιρό πολέμου, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση των αποθεμάτων ντίζελ», εξήγησε ο Ολεγκ Κορικόφ.

«Εν δυνάμει θα βρεθούμε απέναντι στην έλλειψη ντίζελ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα που θα βλάψει την καρδιά του αντιδραστήρα και, κατά συνέπεια, στην εκπομπή ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους αντιδραστήρες θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή της διαδικασίας ψύξης τους και την σύντηξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.