Επίθεση στην κυβέρνηση και στην Ε.Ε. από το ΜέΡΑ25, που προτείνει πέντε κινήσεις κατά της ενεργειακής φτώχειας.

Πέντε κινήσεις για να μην αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά καταστάσεις ακραίας ενεργειακής φτώχειας προτείνει το ΜέΡΑ 25, ενώ χαρακτηρίζει «γελοιότητες» τα περί ατομικής ευθύνης.

«Η ανυπόληπτη ηγεσία της Ε.Ε. και η Μητσοτάκης Α.Ε. μάς προειδοποιούν κάθε μέρα για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται στην ενέργεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: 2 τρισ. ευρώ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά της ΕΕ για το ρεύμα αν δεν ληφθούν μέτρα

Και προσθέτει πως «με το γνωστό δόγμα της ατομικής ευθύνης, μας προτείνουν στα σοβαρά να περιορίσουμε το θερμοσίφωνο και να τρίβουμε καλά τις αντιστάσεις στο φούρνο, αν δεν θέλουμε να χρεοκοπήσει το νοικοκυριό μας από το λογαριασμό του ρεύματος», κάνοντας λόγο για «γελοιότητες», που «επιστρατεύονται για να κρυφτεί η αλήθεια, που είναι ότι για την ακρίβεια στο ρεύμα ευθύνονται τα καρτέλ που δρουν στην αγορά ενέργειας και δη στο Χρηματιστήριο».

«Εμείς που δεν εξαρτόμαστε από αυτά τα καρτέλ», σημειώνει το ΜέΡΑ25, «προτείνουμε πέντε κινήσεις για να μην αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά καταστάσεις ακραίας ενεργειακής φτώχειας»

Οι πέντε κινήσεις

  • Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Εθνικοποίηση ΔΕΗ.
  • Πλαφόν τιμής ανά μέθοδο παραγωγής.
  • Διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου.
  • Διεύρυνση και 100% χρηματοδότηση του προγράμματος Εξοικονομώ με κοινωνικά κριτήρια.

Το ΜέΡΑ 25 υπενθυμίζει ότι από το 2021 ζητά «την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της οριακής τιμολόγησης.

«Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους: Πρέπει η κυβέρνηση αλλά και η Ε.Ε. να αναγκαστούν να πάρουν αποφάσεις σαν αυτές που προτείνουμε. Επειδή εξαρτώνται από τα καρτέλ της ενέργειας, δεν τις παίρνουν εδώ και τόσο καιρό. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε όλες και όλοι μαζί», σημειώνει.

«Ξεκινάμε από τη διαδήλωση στην ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη και συντονιζόμαστε με τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες, που βγαίνουν στο δρόμο ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια την 1η Οκτώβρη. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλες και όλους. Είναι δίκαιο και αναγκαίο να το διεκδικήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.